31 Mart 2025 12:49

Fransa’ya bahar barınma krizi ile geliyor

Ali Rıza Yıldırım


Paris — Fransa’da barınma krizi derinleşirken, hükümet sosyal konutlara ve kiracı haklarına yönelik saldırılarını hızlandırdı. 1 Kasım-31 Mart arasındaki kış dönemi tahliye yasağının sona ermesiyle binlerce kişi evsiz kalma riskiyle karşı karşıya. Son bir yılda tahliyeler yüzde 26 artarak 24 bine ulaştı.

Kasbarian yasası: Sosyal konutlara yeni saldırı

Eski Konut Bakanı Guillaume Kasbarian’ın hazırladığı “Ömür boyu sosyal konutta kalmaya son” yasası meclise sunuldu. Mevcut yasaya göre, bir ailenin geliri sosyal konut sınırının 1.5 katını aşarsa kira sözleşmesi iptal ediliyordu. Yeni teklif, bu sınırı 1.2 kata indirerek daha fazla düşük gelirli ailenin tahliye edilmesinin önünü açıyor.

Hükümet, bu düzenlemenin sosyal konut bekleyen 2.7 milyon kişiye yer açacağını savunuyor. Ancak Macron iktidarında sosyal konut inşaatlarının azalması, tahliye edilen ailelerin barınma şansını neredeyse ortadan kaldırıyor. Düşük gelirli işlerin güvencesiz olduğu düşünüldüğünde, bir yıl boyunca gelir sınırını aşan bir ailenin ertesi yıl aynı geliri elde etmesi garanti değil. Bu yasa, konut krizini çözmek yerine yoksulları barınma hakkından mahrum bırakıyor.

Tahliyeler artıyor, evsizlik derinleşiyor

2023’te 19 bin olan tahliye kararı sayısı, 2024’te 24 bine yükseldi. Fransa’da halihazırda 350 bin evsiz için barınma merkezleri de yetersiz kalıyor. 2023’te kabul edilen Kasbarian yasası, tahliyeleri hızlandırarak kiracıları koruyan mekanizmaları kaldırdı ve valiliklere bu konuda talimat verildi. Önceden borcunu ödeyemeyen kiracılar için ödeme planları oluşturulabilirken, artık tahliyeler hızla gerçekleşiyor ve alternatif barınma imkanı sunulmuyor.

Tahliye politikaları kimi koruyor?

Hükümet, tahliyeleri “Ev sahiplerini koruma” gerekçesiyle savunsa da kiralık mülklerin yarısı en zengin yüzde 5’lik kesimin elinde. Küçük ev sahipleri ise toplam nüfusun yalnızca yüzde 12’sini oluşturuyor. Mevcut politika, büyük emlak yatırımcılarını korurken, ekonomik kriz nedeniyle kira ödeyemeyen aileleri mağdur ediyor.

Sonuç olarak, tahliye politikaları büyük emlak yatırımcılarını ve en zenginleri korurken, işsizlik, hastalık veya boşanma gibi nedenlerle kira ödeyemeyenleri mağdur ediyor. Fransa’da kira borcu olanlar, “Kasıtlı olarak ödeme yapmayan kişiler” gibi gösterilerek barınma krizinin temel nedenleri göz ardı ediliyor.

Boş konutlar ve krizinin çözümü

Öte yandan Fransa’da 3 milyondan fazla konut boş durumda. Barınma krizinin çözümü, sosyal konut inşasını artırmak, boş konutları değerlendirmek ve tahliyeleri durduracak sosyal politikalar geliştirmekten geçiyor.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Maske düştü

Maske düştü

Sakalı maske sanılan genç tutuklanmak istendi; gerçek anlaşılınca salınmak yerine ‘polisi itelemekten’ tutuklandı. Ceza alsalar dahi yatarı olmayan ‘gösteri yasasına muhalefet’ten yargılanan yüzlerce kişi ‘terörle’ ilişkilendirilerek cezaevine konuldu. Somut delil bulunmadığı için İmamoğlu davasında 8 kişiyi serbest bırakan hakim sürgün edildi. İlle de ceza isteyen bir ‘yargı mekaniği’ deşifre oldu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
2 Nisan 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et